is toegevoegd aan uw favorieten.

Het Noorden in woord en beeld, 1949, no 19, 14-05-1949

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Bijenmarkt

IN GRONINGEN

In deze tijd van het jaar worden talrijke bijenmarkten gehouden. En waarom ook niet? Kent ge niet de spreekwijze: bezige bijen brengen buigende bomen? Helemaal waar is deze slagzin, die overigens prachtig gevonden is, niet, maar de kern ervan is toch volkomen juist. Bezige bijen doen de bomen geen kwaad, integendeel, zij bevorderen de groei en de bloei der vruchten. Het is anders grappig goed dat bijenvolkje — vooral op een afstand. Hoe het komt weet ik niet, maar op welke bijenmarkt ik ook kom, gewis en zeker word ik gestoken. En dan is het maar een schrale troost dat de boosdoener die stak niet lang meer zal leven. In het Groninger Stadspark waar we deze serie maakten en eens met enkele imkers spraken, werden we door drie bijen op een prikje vergast. . .. Dan te weten dat er stoutmoedige mannen zijn die zonder enige bescherming hun halve gezicht in een korf steken! Mij niet gezien, iic geloof dat mijn facie door al de steken twee- of driemaal zo dik zou worden. Mijn bloed schijnt toch wel bijzonder lekker te zijn, of zou mijn huid zo irriterend op de beestjes werken dat ze er zenuwachtig van worden en maar gaan prikken?

Ja, die imkers!

„Waarom noemt U een koningin een koningin?" De man die met een behoorlijk groot aantal bijenvolken aanwezig was, keek mij aan alsof hij het in Keulen hoorde donderen. Hij ligt zijn pet even op en zich achter de oren krabbend

zei hij: „Omdat-ie geen keuning is, maar eieren legt."

Het is een eigenaardig geval met die koninginnen. Want deze beestjes zijn niet vrij in haar doen en laten, hebben geen enkele waardigheid en genieten geen bijzondere voorrechten. Ze zijn in wezen de gevangenen van hun volk, zij het dan ook een gevangene die met een zekere vriendelijkheid wordt behandeld — maar daarmede is dan ook alles gezegd. Een koningin onder de bijen is het enige vrouwelijke wezen dat in staat is om eieren te leggen. Derhalve zorgt zij alleen en uitsluitend voor de voortplanting, voor de rest. doet zij niets. Zelfs bepaalt zij niet eens het aantal eieren dat gelegd wordt, ook dat doet haar volk. Op een gegeven moment als haar dienaren vinden dat er voldoende eieren zijn gelegd, dan geven ze de koningin wel te verstaan dat ze niet van plan zijn een nog groter broednest te verzorgen. Kort en krachtig! en hare majesteit is wel zo verstandig zich niet tegen de wil van haar volk te verzetten, want dat zou revolutie geven! De vraag waarom een koningin een koningin heet, was dus niet zo dwaas.

De belangstelling voor de bijenvolken was in Groningen niet onaardig, maar zij is toch lang niet wat zij moet zijn. Langzaam maar zeker moet de bij zijn plaats weer veroveren. Dat geldt niet alleen voor het Noorden, maar voor het gehele land.

Het bestuur van de afdeling Groningen der Ned. Ver. tot Bevordering der Bijenteelt was zeer tevreden over het aangevoerde materiaal.

Er werd geen kat in de zak gekocht!

De moderne bqenkasten bieden een prachtige gelegenheid om de volken te controleren.

Een levendige en vrolqke handel om de oude korven. Wat een charme gaat er van uit!

De markt werd geopend door de voorzitter van de bond, de heer Planting.