is toegevoegd aan je favorieten.

Het Noorden in woord en beeld, 1949, no 24, 18-06-1949

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

'll ZONNIGE urn

Gebreid jurkje (3 - 4 jaar)

ER IS VOOR NODIG 220 gram witte kantwol, twee kaartjes smal zijden veterband of dik perlé. Naalden no. 3. Toegepaste steken. Het gehele jurkje is recht gebreid, aan beide zijden van het werk en wel 6 toeren met wol en 4 toeren met het bandje of coton perlé.

Het rugpand:

Zet hiervoor 132 steken op met wol en brei het patroon tot de taille 35 cm of de gewenste lengte heeft. Minder in de volgende toer op de volgende manier: 6 steken recht, alle steken 2 aan 2 samenbreien, behalve de laatste 6 steken, welke recht. (72 steken). Brei nu nog 4 cm van het patroon en vorm dan de armsgaten door aan het begin van de beide volgende naalden 4 steken af te kanten. Brei daarna aan het begin en het einde van de volgende 3 toeren op de voorkant van het werk 2 steken samen. Brei nu verder tot het pasje 14 cm hoog is. Kant dan aan het begin van de volgende 6 toeren 7 steken af. Brei met de overige steken nog 4 toeren met het bandje of het coton perlé, voor afwerking van de hals.

Het voorpand:

Brei dit precies, zoals het rugpand

tot het armsgat 8 cm lang is. Kant voor de hals in het midden 10 steken af.

Brei het werk nu in 2 gedeelten verder. Minder aan het begin van de volgende toeren, welke bij de hals aanvangen, 1 steek, tot er nog 21 steken voor de schouder over zijn. Brei verder tot het bovenstuk 14 cm lang is en kant voor de schouder aan het begin van de volgende 3 toeren, welke bij het armsgat aanvangen, 7 steken af.

De mouwen:

(beide hetzelfde).

Zet 40 steken op met het bandje of het coton perlé en brei hiermee 4 toeren recht. Brei nu als volgt: 4 recht, uit alle volgende steken 2 steken, behalve uit de laatste 4, welke recht.

Brei met deze 62 steken 6 cm van het patroon, meerder bovendien aan beide uiteinden van elke 4e naald 1 steek. Kant daarna aan het begin van elke 4e naald 6 steken af voor de kop van de mouw, tot er 18 steken over zijn. Kant deze ineens af.

Het afwerken:

Naai de zijnaden dicht en 1 cm van de schoudernaad (aan de armsgatzijde).

Naai de mouwnaden dicht en zet de mouwen in.

Neem de steken langs de hals van de voorkant op en brei met het bandje of coton perlé, vier toeren recht.

Omhaak de schouders van het rugpand met vasten, zodat een randje ontstaat, waarop de knoopjes gezet kunnen worden.

Haak langs de schouders van het voorpand vasten en boogjes van kettingsteken voor de sluiting. Zoom 1 cm van het breiwerk aan de onderkant om en strijk alleen de naden voorzichtig uit.

PUIISE NIEMINDULETIES

VOLKOMEN VRIJ IN KEUZE en allure, zo is op het ogenblik de mode, door Parijs gelanceerd.

Veel minder stijlvol dan verleden jaar misschien, maar daardoor ook zo pretentieloos met dat jeugdige, frisse, uitbundige zelfs hier en daar en tegelijk toch dat hyper elegante, wat hèt kenmerk is van de ongekroonde mode-koningin, die nog altijd Parijs heet. Jeugdig en fris, dat zijn b.v. de alleraardigste kraagjes en manchetjes van een of ander lingerie-materiaal gemaakt, zo op het eerste gezicht zonder enige waarde, maar dikwijls van een „raffinement" van Engels of Frans borduurwerk, dat uren en uren tijd kost, voorzien. Uitbundig doet zo'n knalgele pochette aan, die daar zo maar nonchalant uit de zak van het simpele zwarte of grijze jurkje komt gepiept, maar die, goed bekeken, van een prachtige, zware foulardzijde is gemaakt.

Hier is het het hardgroene strikje van zuiver zijden taft, dat de vrolijke noot verleent, daar het smal fluwelen bandje om de hals met kostbaar miniatuurtje, wat de prachtige, wit kanten avondjapon nog beter tot zijn recht doet komen. De vierkant sjaal in alle denkbare pasteltinten al of niet voorzien van

borduurwerk of andere versiersels, doet meer dan ooit opgeld.

Hij kan op de meest vreemdsoortige manieren gedragen worden, maar staén, dat doet hij de Parisienne altijd!

En wie van corsages houdt, kan nu haar hart weer ophalen, het doet er niet toe of zij het als blikvanger op de revers van haar gloednieuwe tailleur dan wel op de ceintuur van haar eenvoudig donker japonnetje bevestigt.

Vestjes, bolero's, kragen, blouses zonder mouwen voor onder het mantelpak, licht getinte handschoenen van geiteleer, een simpele strooien hoed, zij allen geven dat jeugdige élan, dat zo geheel in het kader van de mode van dit seizoen past.

En dan niet te vergeten de knopen! Zo ooit, dan werd er nu wel aan dit kleinste onderdeel van het toilet, alle aandacht besteed.

Het doet er niet toe of u ze hecht op de plooien van uw rok, op die aparte zak. op die geestige sluiting

van uw japon of zelfs op de

bies, die als verlengstuk moest dienen van het jurkje, dat reeds enige seizoenen lang in de kleerkast hing.

't Zijn knopen al wat ons tegenlacht, maar. .. schrik niet van de prijs!

GEHAAKTE STRIKJES

Voor dit leuke strikje is haakgaren no. 80 nodig. Er zijn twee stukjes van 11 x 4 cm voor nodig. Begin met een rijtje kettingsteken ter lengte van de lijn A—B. Haak hierop boogjes van 7 kettingsteken in de 4e kettingsteek van de opzetrand, vastgemaakt door 1 vaste. De volgende toer: 3 kettingsteken, 1 vaste in de middelste van de 7 kettingsteken. Uit deze beide toeren bestaat het patroontje. Herhaal ze tot het stukie groot genoeg is. Haak ook een klein stukje 2x3 cm voor de knoop. Haak het tweede stukje precies hetzelfde. Dompel de verschillende stukjes in een weinig suikerwater. Strijk ze onder een doek bijna droog en laat ze verder drogen. Maak nu in beide delen een plooi, volgens x, y, z op patroon. Hecht beide stukjes op elkaar.- Vouw het middenstukje er overheen, naai het zorgvuldig vast en naai het speldje er aan.