is toegevoegd aan je favorieten.

Die constghesellen; maandblad voor de beeldende kunst-orgaan van de Nederlandsche Vereeniging van Kunsthandelaren, jrg 3, 1948, no 4, 15-04-1948

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Westelijke tentoonstellingsruimte. (West Galiery, Courtesy of the Frick Coilection).

brandt en zijn „Poolse Ruiter” en een serie panelen door Fragonard, „De Romance van Jonge Liefde”. De collectie omvat ook een groep buitengewoon goede prenten, tekeningen en aquarellen, waaronder een uniek stel illustraties voor Bunyan’s „Pilgrim’s Progress” door William Blake. Onder de belangrijke beeldhouwwerken vindt men een vijftiende eeuwse bronzen engel van Jehan Barbot van Lyon, een groep renaissancebeeldjes, een marmeren buste van Francesco Laurana en twee marmerbusten van Koudon. Bij de versierende kunsten vindt men zeldzaam Limoge-emaillewerk, Chinees en Frans porselein, Perzische kleedjes en Italiaanse, Engelse en Franse meubelen.

De kunstwerken van de Frick-collectie zijn niet tentoongesteld op de wijze die in de grote musea gebruikelijk is, maar in een meer intieme omgeving, waar de sfeer van een normaal huis bewaard is gebleven. De Fragonard kamer bijvoorbeeld heeft men geheel in achttiende eeuwse Franse stijl ingericht. De panelen van Fragonard, oorspronkelijk gemaakt op bestelling van madame Du Barry harmoniëren uiteraard uitstekend met het achttiende eeuwse Franse meubilair, een commode van Jean Henri Riesener, stoelen en rustbanken met Bauvais tapijten, naar ontwerpen van Frangois Boucher en Frans en Chinees porselein uit die periode. Op de schoorsteenmantel staat de buste, die Koudon vervaardigde van de gravin Du Cayla.

Onder auspiciën van het museum worden ook geïllustreerde lezingen gegeven over de meesters en scholen, die in de collectie vertegenwoordigd zijn. Deze lezingen, die tussen October en einde Mei vallen, worden soms gehouden door speciaal daarvoor uitgenodigde sprekers, autoriteiten op kunstgebied. Ook de muziek speelt een grote rol. In het museum is een groot orgel, waarop drie maal per dag platen worden gespeeld. Op Zondagmiddagen worden in de lezingenkamer kamermuziekconcerten gegeven. De ligging, inrichting en acoustiek van deze kamer zijn buitengewoon gunstig voor het uitvoeren van muziek met een intiem karakter. Muziek voor strijkkwartetten, trio’s, quintetten en houten blaasinstrurnenten, gecombineerd met de clavecimbel of andere oude instrumenten komt hier bijzonder tot haar recht. Tot de musici, die er vele malen concerten gaven behoren Arthur Schnabel, Joseph Szigetti, Gregor Piatigorsky, Wanda Landowska en verder het Budapester quartet. Deze concerten worden uitgezonden door de zender WNYC.

Sinds hun instelling in 1938 zijn de concerten numeriek gestegen en kwalitatief gelijk gebleven. Zij worden nu algemeen beschouwd als een betekenisvolle uiting van New York’s muziekleven. Op hun gebied zijn zij even vermaard als de beeldende kunst van de collectie.

De „Frick-collection” heft nooit entreegeld.

Den Haag Rotterdam.

Een vaas van Groeneveldt, ter beschikking gesteld door de Kunsthandel F. Werz te Roosendaal.

Reproductie naar een tekening van de Maastrichtse schilder Robert Graafland, ,„Het Stadhuis te Maastricht”, beschikbaar gesteld door Kunsthandel H. de Jong-Berigers, Maastricht.

Een asbak, blauwe tegel met inscriptie D’Vijff Vliegen, Ao 1627, Amsterdam, Holland, beschikbaar gesteld door de

Kunsthandel d’Vijff Penseelen te Amsterdam.

Deze prijzen zijn stuk voor stuk het bezit waard. Er zullen nog meer beschikbaarstellingen volgen. Als de reeks compleet is, zullen we een indeling naar eerste en volgende prijzen maken.

Oplossingen op de prijsvraag moeten worden ingezonden aan de Redactie van „Die Constghesellen”, Hippolytusbuurt 25, Delft.