is toegevoegd aan uw favorieten.

Tijdschrift voor Neerland's Indië jrg 14, 1885 (2e deel) [volgno 6]

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

V A R I A.

De Carolinen-eilanden, over welke Duitschland en Spanje het te kwaad hebben gekregen, zijn gelegen tusschen 5° en 10° noorderbreedte, en den 135en en 161en graad oosterlengte, nagenoeg op gelijken afstand der Philippijnen en van Nieuw-Guinea. Soms wordt onder dien eilandengroep den archipel Pelew begrepen en nog andere groepen, doch de meeste geographen onderscheiden deze verschillende eilanden.

Het grondgebied der Carolinen is betrekkelijk klein. De meeste der vijf honderd eilanden of eilandjes, waaruit de archipel bestaat, zijn onbewoond. Het grootste eiland heeft niet meer dan twintig kilometers diameter, drie of vier hebben eene zekere uitgestrektheid, doch de overigen zijn onbeduidend en voor het meerendeel niets meer dan koraalriffen.

Het voornaamste, Ponapi, verheft zich tot 900 meters boven de zee in het centraal gedeelte. Het wordt veel bezocht door walvischvaarders, en er heerscht nog al levendigheid. De Europeesche handel voert er ijzer, tabak, wijn, gedistilleerd enz. aan, en de inboorlingen ruilen er tripang en kokosolie. Er bevinden zich daar, evenals te Yap of Gouap kleine voorspoedige Europeesche koloniën. Men schat de bevolking van Ponapi op 5.000 en die van Yap pp 2.000 zielen.

Het klimaat der Carolinen is alleraangenaamst in weerwil van hare tropische ligging; de warmte wordt er gestadig ge-