Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE DWARSKIJKERS VAN BAKUBA

177

siek werk „El Amizola" dat de Dwarskijkers buitengewone bemoeials waren, veel van goed eten en drinken hielden en liever anderen lieten werken dan zeiven moe te worden. Daarentegen schreef Kaem Beamrillah, de bekende samensteller van de handleiding voor Draadlooze Ethiek, in zijn Weekblad voor Waarheid en Leugen over Dwarskijkers het volgende:

„Het zijn rare stoethaspels. Ze zetten een winkeltje op, in een afgekeurde kelder-woning, vlak naast een warenhuis met zeven spiegelruiten. Een jaar later, echter, zit de baas van de spiegelruiten in den kelder en bouwen de Dwarskijkers bij het warenhuis, dat ze hebben overgenomen, een nieuwen vleugel met tien superspiegelruiten aan.

Maar, het allergekste is wel hun wijze van leven. Ten eerste lijden ze aan reinheidswaanzin en wasschen ze zich ongeveer dertien maal per dag. Dan eten ze zelfs niet in het geniep varkensvleesch, omdat zwijnen naar hun meening een onproper leven leiden en drinken ze nooit ongekookte melk; dit vanwege de bacillen, alsof die in onze eeuw al bestaan. Voorts zijn ze bar kieskeurig op hun gezelschap, gaan uitsluitend met Geloovigen om, als ze wat aan hen verdienen kunnen en trouwen zonder uitzondering met eigen volksgenooten. Hun vrouwen loopen ongesluierd door de hoofdstraten en verfoeien den pagekop. Ook noemen de Dwarskijkers Allah bij een absoluut verkeerden naam en beweren dat Mohammed een zwendelaar was en de ware Geloovigen ongewasschen vuilpoetsen zijn. Dat zeggen ze nu wel niet hardop, want dat zouden we niet nemen. Alles bij elkaar beschouwd is het dus te begrijpen dat ze, overal in Azië, voor de ergste dwarskijkers van de wereld doorgaan."

Dit, wat hun eigenaardigen naam betreft.

Toen Haroen al Raschid zijn plaats innam als Mohammeds vertegenwoordiger, vaardigde hij een Chalifatisch Besluit uit, dat Dwarskijkers ook menschen waren en als

ii 5

Sluiten