Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE SCHIJNWERPER

eeniging „Vrede langs den weg der Kunst", met dien Professor en dien Minister onder anderen, en nu is het haar te veel geworden. Er is geen houen meer aan. Direct na d'r verkiezing tot Presidente heeft ze onzen meneer — die tusschen haakjes op vrij luxueuse kamers woonde — overgepoot naar hier. Zij en Meta. Want vooral de laatste repetitieweken, zie je, moest hij een omgeving hebben, waar niets hem stoort, vooral geen materiëele zorgen. Integendeel. Hij moet verwend worden, vinden ze; dat inspireert. Hij smult hier dan ook uiterst vredelievend van patrijsjes en andere fijnigheden. Delicate maag.

JAN. Ik moet je eerlijk zeggen....

ANTON. Snap je 't niet? Ik ook niet! Alleen snap ik, dat Mama en Meta stapel mal zijn van den vent. De lieve hemel beware je voor idealistische vrouwen, met een mannelijke hobby. Ellen is ook al lichtelijk bekoord, geloof ik.

JAN. De ethische Don Juan! Jij mag wel op je vrouw passen. En jij keurt alles maar goed?

ANTON. Doe d'r eens wat tegen. Ik zeg je toch, de dames zijn gewoon gehypnotiseerd. Ze hangen aan z'n lippen. Zijn woord wordt geslikt als het brood des hemels.

JAN. Tegenprestatie van de dames: Pains de luxe met caviaar.

ANTON. Inderdaad. Gelukkig gebruikt hij die op ongeregelde tijden — in verband met z'n werk! — zoodat ik hem aan tafel nog al eens niet tref. Noch zijn particuliere invités. En ik eet nog wel eens op de Club den laatsten tijd.

JAN. Aha, jij ruimt het veld. Smijt hem de deur uit!

ANTON. Jij hebt makkelijk praten.

JAN. Wat, je bent stapel, als je je leven door dien vredesmeneer laat verpesten.

ANTON. Door den vredesmeneer (zucht).

JAN. Cherchez les femmes! Ik geloof niet, dat ze ver te zoeken zijn! Enfin, ik wil geen kwaad zeggen van mijn moeder en zuster, maar toch ben je mal als je je zoo laat ringelooren. Vrouwen zijn een zegen des Heeren, behalve als ze den heer de baas zijn.

ANTON. Meneer de vrijgezel. Jij hebt de kans niet

Sluiten