Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ENGELSCHE BOEKEN VAN HEDEN

maitresse begeert, en ten slotte komt de redding door een revolutie, waarin een wijsgeerige schoenlapper, Domingo, de hoofdrol speelt. President en generaal laten het leven en Rafael kan nu zijn Vitoria trouwen. Het is dus nogal een drakerig romannetje, maar het is in gedeelten heel geestig en uitmuntende treinlectuur.

Van hetzelfde gehalte is Melville Wace's »Yolande of Johore« (Heath Cranton), dat ons naar de moerassen van de Straits voert, waar een rubberland gelegen is, waar van die toestanden heerschen zooals wij ze in de binnenlanden van Java gekend hebben, maar in tempo doeloe! De rubber-restrictie en het geknoei dat daaraan vastzit is de hoofdschotel en de schrijver heeft er een romantischen draad ingeweven, vandaar dat de schoone Yolande op het titelblad prijkt.

Men zou zoo langzamerhand zeggen dat er een eind moet komen aan de reeks oorlogsromans, die nu al sinds 1914 gestadig groeit. Dat is echter niet het geval, vrijwel wekelijks komt er zulk een boek uit. Twee ervan mogen hier genoemd worden: Löhrke's »Overshadowed« (Cape) en Foster's »One Sunday Morning« (Jenkins). Let men op stijl en compositie, dan wint Löhrke het van Foster, maar terwijl de eerste tot zijn held een moederszoontje heeft gekozen, een slappeling en zenuwpatiënt, is Foster's held veel sympathieker. »Overshadowed« teekent ons de Amerikaansche oefeningskampen, voert ons met de »Sammies« mee naar Frankrijk en ten slotte naar Koblenz met het bezettingsleger. Dat alles maakt de jonge Darrow mee en ten slotte wordt hij in Duitschland verliefd op een Fraulein, die wel »von« voor haar naam heeft, maar die niet veel beter is dan een straatmeid. Deze verhouding moet wel tot een débacle voeren en dat blijft dan ook niet uit.

In »One Sunday Morning« komt eenzelfde liefdesgeschiedenis op het tapijt, maar de ontwikkeling der gebeurtenissen is logisch en het verhaal echt menschelijk. Het heeft zeer veel van »De Groote Parade«. Rupert Dennis, die verloofd is met Ruby, een meisje uit de kringen waarin hij in Engeland verkeerde, raakt gewond en wordt opgenomen door Suzy, een aardig Francaisetje, niet zoo onschuldig echter als Ruby. Zij neemt Rupert mee naar haar flat en verzorgt hem liefderijk, en als twee zulke jonge menschen den nacht in een flat doorbrengen, vertellen zij elkaar natuurlijk geen sprookjes. Dit gebeurde dan in den nacht van Zaterdag op Zondag, vandaar de titel. Dien Zondagmorgen, als hij in Suzy's armen wakker wordt, heeft Rupert eerst erg veel bsrouw, hij voelt dat hij aan Ruby een groot onrecht heeft begaan. Maar als hij de eerste maal met verlof in Engeland is en Ruby alle mogelijke theorieën verkondigt waarmee hij het niet

Sluiten