Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE VERRE PRINS

in haar keel. Emil breekt de spanning, komt de kamer binnen en zet zich naast zijn vrouw op den divan.

„Kun jij je indenken, dat we al vier weken getrouwd zijn," zegt hij. Amke kan het innige in zijn toon niet goed hebben.

„Ik ga weg," zegt ze opeens bruusk. Als Emil zijn bevreemding te kennen geeft, legt Esther hem zacht het zwijgen op. Dit maakt Amke doldriftig en vergroot den ontkiemenden wrok tegen haar vriendin.

Buiten komt een diepe triestigheid over haar. Dus met anderen praat Bergsma ook als vroeger met haar. Dat hij een vrouw en een kind heeft, leert ze, moet ze verdragen. Maar op zijn gesprekken, zijn geest is ze jaloersch. Natuurlijk is hij haar vergeten. Ze heeft ook niets gehoord op den bundel kinderliedjes, dien ze Truusje met Sint-Nicolaas heeft gestuurd, dan een koel bedankbriefje van Mevrouw Bergsma, een briefje, waarbij het haar heet en koud over den rug loopt, als ze er aan denkt. Ze heeft nog zoo gehoopt op iets van hem; nu is het al bijna Kerstmis. Er is een stilte, waarin je een schreeuw zou willen geven, die aan den anderen kant van de wereld kon worden gehoord. Die verschrikeklijke feestdagen, hoe komt ze er doorheen. Koen en Ferrati hebben haar meegevraagd naar Brussel en Parijs; ze heeft ook een invitatie van Wies. Ze heeft nergens lust in. Ze heeft bij de Dammans een boek laten liggen en loopt er even aan.

„Ben je zoo koud?" vraagt Paul's moeder. „Je ziet zoo bleek."

Paul en Ferrati zitten in een hoekje onder een palm om het hardst te dampen. Amke weet, dat Ferrati het baantje van explicateur er aan gegeven heeft en op Koen's voorspraak een bescheiden positie heeft gekregen op het cargadoorskantoor van den ouden heer Damman.

Paul staat op, hij moet naar Edith. Hij is nieuwsgierig naar wat de dokter van haar gezegd heeft. Dat kan ik je wel vertellen, denkt Amke bitter.

Ferrati volgt haar naar de vestibule, hij zal haar thuis brengen. Vrouwenkenner ziet hij, dat ze week is als was. Op de haven steekt hij zijn arm door den haren. Ze laat

Sluiten