is toegevoegd aan uw favorieten.

Nederland jrg 67, 1915 [volgno 1]

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

446

EL DORADO.

je meid heeft ja gezegd, ze is geëngageerd. En goed ook. Wat zeg je d'r van? Ik was nogal bang dat ze — eh? Ja, ja, praat 'r niet van, jullie hieldt correspondentie van dubbel port brieven — Die meisjes,hè? Ja,ze willen wel allemaal een romannetje hebben voor ze trouwen. Nou, nou 't is maar malligheid, hoor! Hierheen, man, hierheen. De jongelui zijn in de huiskamer, Mama ook."

Dien avond voer hij uit op zijn eerste reis als kapitein. Hij had een kleine vrachtboot gekregen en moest in ballast naar ZuidAmerika. De Noordzee lag vol mijnen, gestrooid door oorlogvoerende naties.

Achter hem kwam een zware, diepgeladen stoomer voor Indië en een mailboot met vele passagiers. Hij was de baanbreker. In het Kanaal stootte hij.

Hij zag hoe zijn bemanning gered werd door de beide andere schepen. De kapitein bleef tot het laatst op zijn post. Toen men hem eindelijk bereikte, stortte de brug in tweeën.

Men dacht dat hij krankzinnig geworden was. Hij stond luidkeels te zingen. Het was een Engelsch lied, en men verstond maar enkele woorden:

And as his strength Failed him at length

If you seek for El Dorado!