Delpher logo

OPSPORING VERZOCHT

Heb je eenmaal je grote liefde gevonden, dan bestaat altijd het risico dat diegene bij je weggaat. Omdat hij of zij jou niet meer ziet zitten, of misschien wel het hele leven niet meer. Televisieprogramma's voor vermiste personen, NL Alerts of Facebook-oproepen waren er nog lang niet. Wat resteerde was een advertentie in de krant. En dan er maar hopen dat je geliefde tot inkeer kwam.

Foto van vrouw met kind in een steeg

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Onzeker bestaan

Verdween je partner plotsklaps uit je leven, dan had je direct een groot praktisch probleem. Mannen waren doorgaans de kostwinner. Vrouwen deden het huishouden en verzorgden de kinderen. Viel één van deze rollen in het gezin weg, dan lag armoede op de loer. Alleen al om die reden spatte de wanhoop van de advertenties af.


Naar:
Het is uit!

Over Delpher

In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie gemakkelijk te maken.

Ontdek Delpher