Logo
De illegale pers tijdens

De tweede wereldoorlog

Tijdens de Duitse bezetting van Nederland, van mei 1940 tot mei 1945, werd de persvrijheid afgeschaft. De Duitse bezetter bepaalde wat er in de kranten geschreven werd. Omdat de behoefte aan betrouwbaar nieuws en een kritisch tegengeluid groot was ontstond een uitgebreide illegale pers.

Delpher - Ontdek meer. Steeds weer.
Logo

Tentoonstellingen

Deze tentoonstelling vertelt in het kort de geschiedenis en het belang van de illegale pers, aan de hand van kranten uit de collectie van de KB, de nationale bibliotheek. Al deze kranten zijn terug te vinden in Delpher.nl, waar je ruim 100 miljoen pagina's uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften kunt doorzoeken.

6 oktober 1940

Algemeen handelsblad

1
Anti-Britse propaganda
2
Verplicht te verplaatsen oorlogsnieuws van het Duitse staatspersbureau
3
Aankondiging van anti-joodse maatregelen door de Nederlandse overheid op Duits bevel.
4
Propagandafoto van Hitler en Mussolini, gemaakt door Hitlers huisfotograaf Heinrich Hoffman.
Algemeen Handelsblad

Duitse inval

En censuur

Direct na de Duitse inval in Nederland, in mei 1940, stelden de Duitse bezettingsautoriteiten een strenge censuur in. Berichten van het Duitse staatspersbureau DNB moesten verplicht geplaatst worden, en er mocht niet kritisch geschreven worden over het nazi-regime en het verloop van de oorlog. Kranten die dat wel deden werden opgeheven of onder Duitse leiding geplaatst. Zo werden alle kranten ‘gelijkgeschakeld’ aan de wensen van het Duitse bezettingsregime.

Alle kranten in deze expositie zijn ook digitaal te vinden, te bekijken en te doorzoeken op het digitale platform Delpher www.delpher.nl Als resultaat van het programma Erfgoed van de Oorlog (2008-2010) zijn vrijwel alle Nederlandse kranten uit de Tweede Wereldoorlog gedigitaliseerd.

Niet alleen verzetskranten, maar ook de reguliere pers en nationaal-socialistische kranten en tijdschriften. Delpher is voor iedereen vrij toegankelijk, en bedoeld voor studie, onderzoek en educatie. Delpher is gemaakt door de KB in samenwerking met andere bibliotheken, archieven, onderzoeksinstituten en erfgoedinstellingen.

Over Delpher

In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie gemakkelijk te maken.

Ontdek Delpher