Ontdek meer. Steeds weer.

Jodendom in Nederland

Jodendom in Nederland illustratie

Joodse bronnen 1843 - 1969

"Het gesproken woord vervliegt, doch het geschreven woord blijft" schreef de redactie van De Joodse Middenstander in 1931. 

In Delpher vind je allerlei Joodse tijdschriften en kranten uit de periode 1843 tot en met 1969. Van orthodoxen tot zionisten en van diamantbewerkers tot godsdienstonderwijzers, ze klommen allemaal in de pen om hun gedachten over het Jodendom en de maatschappij waarin zij leefden op papier te zetten. Vrijwel iedere vereniging had zijn eigen blad, soms zelfs meerdere. 

Deze publicaties zijn afkomstig uit de Bibliotheca Rosenthaliana, de collectie Joodse cultuurgeschiedenis van het Allard Pierson (onderdeel van de Universiteit van Amsterdam). 

Met de kennis van nu kan het confronterend zijn om de veelal optimistische en strijdbare teksten van toen te lezen. Ze geven een veelzijdig beeld van een deels verdwenen gemeenschap. 

Hieronder lichten we een aantal titels uit; verschillende tijdschriften en alle Joodse kranten die je in Delpher kunt vinden. Ga vooral ook zelf op zoek in Delpher naar sporen van het Joodse verleden in Nederland. Via de zoekbalk bovenaan deze pagina kun je nog meer Joodse tijdschriften vinden.

Over Delpher - link naar introductievideo

Over Delpher

Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher! Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.

Start nu je zoektocht in Delpher