Ontdek meer. Steeds weer.

Prinsjesdag

De derde dinsdag van september

Op de derde dinsdag van september vindt in Nederland al sinds 1887 Prinsjesdag plaats. De opening van het parlementaire jaar wordt gevierd met een rijtoer door de koninklijke familie naar het Binnenhof in Den Haag. Gewoonlijk maakt de Gouden Koets, waarvan het gebruik niet onomstreden is, deel uit van de rijtoer. Daarna volgt het voorlezen van de Troonrede door de Koning in de Ridderzaal.

In de Tweede Kamer biedt de minister van Financiën aansluitend de Prinsjesdagstukken aan. De miljoenennota, de rijksbegroting, het Belastingplan en overige fiscale maatregelen passen eigenlijk niet meer in het traditionele koffertje, maar het blijft een vast ceremonieel moment.

Deze pagina bevat een voorproefje, maar ga vooral zelf op zoek en vind nog veel meer over Prinsjesdag in Delpher. 

Over Delpher - link naar introductievideo

Over Delpher

Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher! Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.

Start nu je zoektocht in Delpher