Ontdek meer. Steeds weer.

Korfbal

Een Nederlandse sport

In 1902 ging de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuysen naar het Zweedse landgoed Nääs. Daar maakte hij kennis met de sport ringboll, een soort vrouwenbasketbal. Het spel sprak hem meteen aan. Terug in Nederland bedacht hij een nieuwe variant die hij zijn leerlingen liet spelen: korfbal.

Het spel was meteen populair en werd in de beginjaren vooral gezien als een ongevaarlijk alternatief voor het ruwere voetbalspel.

Inmiddels bestaat korfbal 120 jaar. Het is een van de weinige sporten waarbij mannen en vrouwen samen in een team (kunnen) spelen. Dat zorgt al decennialang voor flauwe grappen, maar daar trekken de tienduizenden enthousiaste leden van de Nederlandse korfbalbond zich niets van aan.

In Delpher is de ontwikkeling van het korfbal goed te volgen: van wedstrijdverslagen met prachtige actiefoto's, veranderende spelregels tot internationaal succes. Hieronder zetten we een aantal belangrijke korfbalmomenten in de schijnwerpers, maar duik vooral ook zelf in de sportgeschiedenis met Delpher!

Historische korfbaltijdschriften

Over Delpher - link naar introductievideo

Over Delpher

Geïnspireerd door deze vondsten? Ga zelf op ontdekkingstocht in Delpher!

Spit in miljoenen gedigitaliseerde teksten uit historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken.

Of het nu gaat om de eerste Nederlandse krant uit 1618, de verslaggeving over de maanlanding of de uitslagen van een lokale voetbalwedstrijd, met Delpher maak je een reis door de tijd via de grote en kleine verhalen die afgelopen eeuwen de pers gehaald hebben.

Start nu je zoektocht in Delpher