Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

11

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

Dinsdag-soep (Finsch). 6 personen.

2 L. bouillon, 50 G. parelgort, V« van een kleine koolraap, 1 winterwortel, *r pastinak (witte wortel) *, Vi selderij-knol, Va D. kleine aardappelen, 6 dX. melk, 10 G. tarwebloem, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, Va theelepel fijne witte peper.

Bereiding. Breng den bouillon, die op de gewone wijze getrokken is (van b.v. 500 G. schenkelvleesch met ruim 2 L. water) aan de kook, strooi er de gewasschen parelgort in en laat die op een zacht vuur bijna gaar koken (ongeveer iVa uur).

Maak intusschen de groenten schoon, snijd ze in kleine blokjes, wasch ze flink en voeg ze bij den kokenden bouillon met de parelgort; doe er ook de heele aardappelen bij en laat nu alles verder samen gaar worden.

Meng dan de tarwebloem en de peper aan met de melk, giet dit mengsel roerend bij het overige en laat de soep nog ongeveer 10 minuten zachtjes doorkoken. Voeger ten slotte de fijngehakte peterselie bij en als het noodigisnog wat zout; giet de soep over in een verwarmde soepterrine.

Luukeitto (Finsch nationaal gerecht). 6 personen.

1 Kg. been van rund- of kalfsvleesch, 50 G. gesmolten runder- of kalfsniervet, 3 L. water, 35 G. rijst, 1 I/. aardappelen, 1 winterwortel, 1 ui, stuk koolraap van ongeveer 250 G., 6 peperkorrels, 25 G. zout, 1 eetlepel fijngehakte peterselie.

*) De soort wortelen, die bij overlevering in de echte Leidsche ,,3-October-hutspot" worden gebruikt en die hier in Holland, hoewel niet algemeen bekend, toch zeer goed verkrijgbaar zijn.

Sluiten