Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

SOEPEN.

15

Soep van aardperen ol topinambours (Zweedsch). 6 personen.

i L. topinambours, 21/» L. bouillon (getrokken van b.v. 750 G. schenkelvleesch en ruim 2V1 L. water, 25 G. boter, 20 G. tarwemeel, 2 eierdooiers, 1 dL. dikke room, zout, peper, iets suiker.

Bereiding. Schrap de aardperen, wasch ze en kook ze in den bouillon zóó gaar, dat ze gemakkelijk fijn te drukken zijn. Wrijf ze door een zeef.

Verwarm roerende de boter met de bloem, voeg daarbij langzamerhand de gezeefde vloeistof, laat de soep nog 10 a 15 minuten koken, schuim ze af en voeg er naar smaak de peper, het zout en de suiker bij.

Klop de eierdooiers in de soepterrine, voeg er den room bij en giet bij dit mengsel voorzichtig en flink roerende de heete soep.

Presenteer er kleine gekookte topinambours bij of kleine broodcroutons (dobbelsteentjes oud brood, in wat boter of frituurvet goudbruin gebakken).

Opmsrking. Topinambours worden ook in Holland geteeld, hoewel ze betrekkelijk weinig bekend rijn; men verbouwt ze o.a. in den IJpolder.

Kardinaalsoep (Noorsch). 1 L. geurige bouillon (getrokken van b.v. 500 G. vleesch), i1/» dL. melk, 1 dL. room, 30 G. maïzena of ricena, 1 eidooier, 1 eetlepel sherry, kleine stukjes bloemkool en worteltjes, 50 G. kalfsgehakt.

Sluiten