Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

98

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

over het vleesch en presenteer er gekookte aardappelen afzonderlijk bij.

Varkensvleesch met mieriksaus (Duitsch). 500 G. varkensvleesch, wat selderij en peterselie, 3 volle eetlepels geraspte mierikswortel, 30 G. oud wittebroodkruim, 15 G. tarwebloem, 50 G. boter, */i theelepel suiker, 4 a 5 dL. bouillon (b.v. kooknat van het vleesch).

Bereiding. Zet het gewasschen varkensvleesch op met zooveel kokend water, dat het juist bedekt is; voeg er peterselie, selderij en zout bij en laat het daarmee zachtjes koken (ongeveer t/l uur).

Laat de boter in een pannetje smelten, roer er de bloem door en daanre den met het broodkruim gemengden mierikswortel ; giet hierbij langzamerhand en steeds roerende den bouillon, laat de saus even doorkoken tot ze gebonden is en maak ze dan af met de suiker en, als het noodig blijkt, met nog wat zout.

Snijd het vleesch in nette plakken, leg ze op een verwarmden schotel en bedek ze met de saus; presenteer hierbij gekookte aardappelen of aardappel„klösze" (zie rubriek VI, Aardappelen.

Varkensvleesch, gebraden in melk (Italiaansch). 500 G. varkenslende of varkensfricandeau, 2l/i dL. melk, 5 G. zout, een paar laurierbladeren.

Bereiding. Stoof het gewasschen vleesch, dat niet te mager mag zijn, met de melk, het zout en de laurierbladeren in een dichte pan tot de melk geheel is opgezogen.

Sluiten