Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

210

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

Geef dit gerecht liefst bij gebraden varkensvleesch.

Opmerking. Knollen worden in Finland veel gegeten, vooral in de wintermaanden; men kent daarom in de bereiding veel variatie.

Purée de navets (Zwitsersch). I K.G. rapen of knolletjes, ongeveer 21/» d.L. bouillon of water met zout, 60 G. boter, 20 G. tarwemeel, 21/» d.L. melk of room, wat zout, nootmuskaat, suiker.

Bereiding. Schil de knollen of de rapen, snijd ze in reepjes of in vierdeparten, wasch ze en breng ze in ruim kokend water aan de kook; laat ze even doorkoken, leg ze dan op een vergiet en laat ze uitlekken.

Doe de uitgelekte knollen in een pan met de grootste helft (35 G.) van de boter, voeg er den bouillon of het water met zout bij, dek de pan dicht en laat de knoüenlangzaam gaar stoven, zorg dragende, dat ze niet aanbranden.

Wrijf de gaargekookte rapen, waarop het vocht dan bijna geheel verkookt moet zijn, door een zeef.

Verwarm roerende de rest van de boter (25 G.) met de bloem, voeg daarbij de knollen purée en meng er langzamerhand den room of de melk door; laat het mengsel, roerende, doorkoken tot het een flink gebonden massa vormt.

Maak het gerecht af met wat nootmuskaat en misschien met wat zout, vul er het midden van een verwarmden schotel mee en leg langs den rand driehoekige broodcroutons (d.w.z. stukjes brood, in wat boter of frituurvet goudbruin gebakken); of wel, gebruik de purée als rand om eenige tegen elkaar opgestapelde lams- of varkenscoteletten.

Sluiten