Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

220

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

Stort de kool als een pudding op een verwarmden schotel, de plakjes spek er omheen latende ; giet er wat warme jus over, als het kooknat niet voldoende blijkt te zijn.

Opmerking. Men kan dit gerecht ook koud presenteeren, in plakjes gesneden.

Sarmale (gevulde kool op Rumeensche wijze), i middelmatig groote savoye kool, 100 G. doorregen spek, d.L,. zuren room.

Voor het vulsel: 250 G. rundergehakt, 250 G. varkensgehakt, 50 G. rijst, 1 ui (niet groot), 1 eetlepel fijngehakte petersehe, wat peper en zout, 25 G boter.

Bereiding. Begin met de kool voorzichtig uit elkaar te nemen, de bladeren te wasschen en in gezouten kokend water half gaar te koken; koel dan de bladeren onder koud water even af en leg ze uit elkaar gespreid neer.

Meng, terwijl de koolbladeren koken, de gehakt soorten door elkaar ; doe er de gewasschen rauwe rijst in, de gesnipperde in de boter gesmoorde ui, de petersehe, wat peper en zout.

Leg in de mooiste koolbladeren telkens een deel van het vulsel, maak de bladeren goed dicht, zoodat tijdens het koken het vulsel niet naar buiten kan komen.

Hak de nog overblijvende bladeren fijn en leg ze als onderste laag in een stoofpan; schik er de gevulde koolbladeren op, bedek die met het in plakjes gesneden spek en giet er wat kokend water met zout op. Dek de pan goed dicht en kook zachtjes gaar (ongeveer 1 uur).

Breng de koolrolletjes over op een verwarmden schotel en overgiet ze op het laatste oogenblik met den zuren room.

Opmerking. De koolbladeren worden in Rumenië ook vervan-

Sluiten