Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

300

WERELDRECEPTEN VOOR DE HOLLANDSCHE KEUKEN.

appelmeel, 5 eieren, wat geraspte citroenschil of vanillemerg, 2 eetlepels rhum (zeer goed te vervangen door 2 theelepels bakpoeder).

Bereiding. Roer de boter tot room, voeg daarbij afwisselend telkens een eierdooier en een paar lepels suker, daarna bij lepels tegelijk de door elkaar gemengde meelsoorten, de geraspte citroenschil, de rhum (of het bakpoeder) en eindelijk, als dit alles lang en stevig geroerd is, het stijfgeklopte eiwit.

Vul met deze massa den van te voren met boter ingesmeerden en met meel en suiker bestoven springvorm ; bak de taart in een matig warmen oven gaar (ongeveer 1 uur).

Weihnachtstollen (Saksisch). 12 personen.

1 K.G. tarwemeel, 4 d.L. lauwe melk, 70 G. gist, 6 G. zout, 250 G. boter, 200 G. suiker, X25 G. krenten, 125 G. rozijnen, 60 G. sucade, sap en geraspte schil van 1 citroen, 1 theelepeltje kaneel.

Bereiding. Leg het meel in een diepe kom, maak in 't midden een kuiltje, brokkel daarin de gist, voeg er een paar theelepels van de suiker bij en de helft van de lauwe melk.

Roer dit alles door elkaar en neem er telkens een weinig van het omringende meel bij, tot alles samen een stevig papje vormt; laat dit „zetsel", omringd door het droge meel, op een lauw plekje dichtgedekt 15 minuten rijzen. Voeg dan bij het „zetsel" de rest van de lauwe melk, de gesmolten boter, de rest van de suiker, het zout, het citroensap, de citroenschil en de kaneel. Kneed dit alles met het omringende droge meel tot een stevig deeg, ongeveer 10 minuten alles door elkaar werkende.

Kneed er ten slotte ook de goed gewasschen krenten en rozijnen door en de gesnipperde sucade; laat het deeg weer rijzen, nu echter gedurende minstens x uur.

Leg het gerezen deeg op een met boter besmeerd en met meel bestoven bakblik, sla het dubbel (eenigszins als een omelette), laat het op het bakblik nog 15 minuten rijzen en bak het dan in een heeten maar zeer gelijkmatigen oven gaar (ongeveer */« nur).

Sluiten