Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE BOUWKUNST DER GRIEKEN.

133

Fig. 135. Doorsnede over de zoldering van het Parthenon. (Naar Weiasman)

De hoogte.van de kroonlijst zonder sima is te Paestum 3/8, te Rhamnus V3. aan het Parthenon 2/5, 'e Phigalia '/j en te Nemea '/5 onderste zuildoorsnede. Ook de voorsprong varieert tusschen '/2 doorsnede te Paestum en '/3 doorsnede aan het Parthenon.

De gootlijst (sima) ontbreekt bij de oudste Dorische bouwwerken en heeft een enkelvoudig gebogen profiel of dubbelgebogen onder invloed van den Ionischen stijl (b.v. te Phigalia, Nemea en op Delos). De gootlijst komt aan de horizontale gevelkroonlijst niet, maar op de schuine wel voor.

De voorzijde is met vertikaal staande ranken beschilderd, terwijl op bepaalde afstanden leeuwenkoppen als Fig. 134. waterspuwers in hoog reliƫf zijn gehakt. Deze waterspuwers komen aan de gevelgootlijst niet voor. De overgang van het binnenste vertikale deel van de geison naar het schuine mutulen ondervlak komt bij sommige bouwwerken door een Dorische kyma tot stand.

8. De zoldering bestaat steeds uit kalymmata of cassetten, die op de zolderbalken rusten. Fig. 135. Bij den zuilomgang van het Parthenon echter liggen de kalymmata direct op fries en muren, zonder behulp van zolderbalken. De zolderbalken liggen bij de Dorische orde niet op de architraaf, maar op het fries.

Het benedenvlak van de zolderbalken (stroteren) is met bandvlechtingen versierd, die verbinding en overbrugging symboliseeren. De vrijzwevende cassetten versiering bestaat meestal uit sterren. De cassetten zijn steeds rechthoekig, Fig. 135. d. vierkant meestal, niet polygonaal; oorspronkelijk bestaand uit een steenen plaat met uitdieping in het midden

Sluiten