Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

mudra". Als reïncarnatie op aarde was zy" eene der beide gemalinnen van koning Sron btsan sgam po, den stichter van de Buddhistische kerk in Tibet. Verguld brons, met lapis lazuli ingelegd. Hoog 7,5 cM.

20. Lama, de rechterhand in Witarka-mudra, in de linkerhand de Amrita-vaas, wier deksel versierd is met een lotusknop. Op het gewaad gegraveerde versieringen.

Brons. Hoog 19 cM.

21. Wajrabhairawa, een Yidam, ook Yamantaka genoemd. Hy~ staat op zestien voeten en draagt in de vier-en-dertig handen verschillende attributen. Zyne Cakti (Yum) tegen zich aan drukkend, staat hy met de rechtervoeten op viervoetige dieren, met de Imkervoeten op vogels. Onder deze beide diergroepen bevinden zien kruipende menschelyke gestalten. De geheele figuur is omgeven door een, uit het lotus-kussen opstijgende, vlammenrand. Hout. Polychroom. Hoog 17,5 cM.

22. Amitayus, het onmetelijk leven hebbend. Op een lotus-kussen gezeten, in de handen de Amritavaas houdend.

Gedroogde klei. Polychroom. Hoog 10 cM.

ZUED-INDIË.

23. Nandi.

Steen. Lang 63 cM. Hoog 65 cM. Zie afb. I.

24. Ciwa, staande onder een poort, bekroond door een Kala-Makara boog. Met den linkervoet steunt hy op het boveneinde van een omgekeerde Gada, die hij in de voorste linkerhand houdt In de achterste linkerhand bevindt zich de Cankha. In de achter-

*2

Sluiten