Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

een vogel boven, en beneden een met halsketting versierde Singha met uitlaaiende vlammen aan staart en pooten. Daarvoor twee kikvorschen. In het midden op de eene deur een gevleugelde aap met diadeem, schouderstukken, borstversiering, Upawita, pols- en enkelringen versierd; op de andere deur de mythische vogel Jatayu, op dezelfde w^jze versierd. Deze figuren stellen gestalten voor uit den Ramayana.

Hout. Afkomstig uit de Puri van Den Pasar. Dank zij de tusschenkomst van W. O. J. Nieuwenkamp voor vernieling behoed. Hoog 4.37 M.

77. Ciwa met gekruiste beenen onder een boom gezeten. De beide voorhanden over elkaar gevouwen. In de linkerhand houdt hij een Camara, in de rechterachterhand de Akshamala.

Hout. Polychroom. Hoog 57,5 c.M. Zie afb. VII.

78. Rakshasa.

Houten model voor een gouden krisgreep. Hoog 12,5 c.M.

79. Vrouwenfiguur. De kleeding bestaat uit keurslijf en op eigenaardige wijze gedrapeerden sarong. Zij is getooid met borstsieraad, schouderstukken, dubbele bovenarmbanden, polsarmbanden, lendengordel en voor den schoot hangend sieraad. Het plat opgemaakt haar is van voren versierd met een geornamenteerden rand, die naar achteren door floralistische motieven wordt afgesloten. In de rechterhand houdt zij een nap.

Steen. De styl wijst op verwantschap met de Hindoeïstische plastiek van Pedjeng. Voeten en stuk van den hals gerestaureerd. Hoog 65 c.M.

53

Sluiten