Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

168

AMAZONE.

en decoratie; beeldhouwkunst verdwijnt en bouwkunst wordt arm en klein. En, tenzij bij een groote persoonlijkheid die welk onderwerp ook kan verheffen, dan zal mede de inhoud, de belangrijkheid dalen en dalen.

— Gij gaat te ver — denk eens aan een Ostade, Jan Steen, aan ....

— 0, ik waardeer ze zeerl maar — alleen om hun

gevoel en penseel — ontzaglijke talenten, en toch

Ik eisch voor onzen tijd meer ontwikkeling van geest en meer beschaafdheid.

— Mijn waarde, voor u die moet uitvoeren is de zaak anders dan voor ons beschouwers; wij hebben geen schoonheidskeus te doen, zooals Paris. Eigenlijk deed Paris niet goed, hij had den appel in vieren moeten snijden en aan elke der drie godinnen een

part geven — en het vierde zelf opeten en zeggen

neen, niets zeggen, dat zei genoeg.

— Paris was zeker een artist, zei Marciana, hij koos partij en stout weg; een artist kan geen drie richtingen volgen, al staan er drie godinnen vóór hem;-hij moet beslist éenen weg op, al maakt hij de anderen vertoornd. Maar hij koös toch verkeerd; hij koos de s en timen teel e kunst, hij had de op kennis berustende van Athenè of de strenge van Herè moeten kiezen.

— Hm! Dat weet ik niet — ten slotte moet toch alle kunst uit gevoel en liefde geboren worden, dat is het hoogste, zonder dezen geen fijnheid, geen charme in de kunst — en het leven.

Sluiten