Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Een jongen van sta-vast!

Op Kerstdag van 't jaar 1457 werd er in een visschershut op de Noordkust van IJsland een jongetje geboren. De vader heette Ole Kraghe en de moeder Karen, 't Was een pracht van een kind en^aarom werd hij „Solblomst" genoemd, hetgeen „Zonnebloem" beteekent.

De kleine „Zonnebloem" groeide voorspoedig op. Het werd een aardige jongen met helder-blauwe kijkers, dik blond haar en een 'fiere houding. Zijn liefste speelmakkertje was Thyra, het dochtertje van Karens vriendin. Solblomst en Thyra waren op denzelfden dag geboren. Vaak liepen zij hand aan hand aan het strand of beklommen steile rotsen en lieten zich van een bevroren berghelling afglijden, want Solblomst kon klauteren als een gems en Thyra wou voor hem niet onderdoen.

Zoo werden de kinderen dertien jaar. 't Was winter. De felle Poolwind huilde in den schoorsteen en had rotsen, strand en hutten met een dikke laag sneeuw bevracht. Van de zee klonk het schuiven en kraken van ïjsschotsen. In de hut van Ole Kraghe zat men om het vuur. Door het eenige raampje in den voorgevel scheen bleek het maanlicht en

Sluiten