Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

568

DE RENAISSANCE IN ITALIË.

omringende natuur bij het complex getrokken, wordt ondergeschikt gemaakt aan de architectuur, terwijl vooral gezocht wordt naar fraaie vergezichten en verrassende plaatsing van beelden tegen boomgroepen.

De villa zelf stond door open loggia's als 't ware onmiddellijk met het park in verband. Om een rechthoekige of ronde middenzaal waren verder de vertrekken symmetrisch ingedeeld, meestal slechts één verdieping hoog, want er was bouwruimte genoeg. De fraaie zalen echter werden verfraaid en gevuld met klassieke beelden en fragmenten; ze dienden om er gasten te ontvangen. Zelf verbleven de bewoners in de tusschenverdieping, het mezzanino, terwijl het fig. 618. personeel in enkele ondergeschikte gelijkvloersche

vertrekken verbleef, of in het sousterrein van het Casino, zooals het bouwwerk, afzonderlijk, heet.

Openbare paleizen zijn meestal beneden open door zuilen met bogenhallen; gewoonlijk bevatten ze een groote zaal met bijvertrekken, en balcons op de eerste verdieping. Enkele der meest voorkomende zijn: Palazzo del Comune, del Consiglio, del podesta, del prefetto, de tribunali, della ragione, terwijl verder nog stuo 1 e en hospitalen (ospedale) werden gebouwd, en loggia's, naar drie zijden open bouwwerken, meestal liggend tegenover de paleizen, en die dienden voor openbare feestelijkheden.

Fig. 617. Verona. Palazzo Bevilacqua.

Sluiten