Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

BAROK EN ROCOCO IN FRANKRIJK.

765

bronsreliëf uitgevoerd. Het was vooral Charles André Boulle (1692—1732) die met het vervaardigen van dergelijke meubelen grooten roem inoogstte.

Goudsmeedwerk van Claude Ballin, smeedwerk van Jean Lamour (aan het Stanislausplein Fig. 846. te Nancy) behooren te worden gememoreerd, tegelijk met de talrijke tuin vazen en beelden in marmer, brons en lood.

OVERZICHT DER MONUMENTEN. 12. Vroede barok. iFig. 836. De Sorbonnekerk te Parijs werd door Lemercier gebouwd in de jaren 1635—1639 (zieblz. 628) als onderdeel van de Universiteit. Ontworpen volgens een Grieksch kruis, zijn in de hoofdas aan iedere zijde twee traveeën aangebouwd, die aan de koorzijde eindigen in een halfcirkelvormige nis. Aan weerszijden van de aangebouwde traveeën zijn twee kapellen aangebracht.

Boven de Mansardedaken steekt de fraaie koepel uit, waarvan de buitenschaal van hout is. De gevel is . geheel in Italiaanschen trant

opgevat. Andere kerken van Lemercier zijn de kerk Prêtres de 1'Oratoire en de St. Roch, die later zijn voltooid.

Middeleeuwsche, Renaissance en Barokke details vertoont de kerk St. Etienne du Fig. 818. Mont, te Parijs.

rig. 822. Voorts wordt door Lemercier het Louvre uitgebreid, n.1. met het gedeelte Pavillon Fig. 820. d'Horloge, en de aansluitende helft van de Zuidelijke vleugels. Ook hier weer Italiaansche Fig. 821. invloed, al wordt aan de hofzijde het plan van Pierre Lescot gevolgd.

In 1624 bouwt Lemercier het Jachtslot te Versailles. Beide verdiepingen zijn Fig. 816. Toskaansch, terwijl tusschen de vensters borstbeelden zijn geplaatst op consoles.

Vroeg-Barok is ook het Hötel de Vogué te Dyon, met prachtig portaal, evenals de middenpartij van het Fig. 782. Paleis van Justitie in dezelfde stad. Het Stadhuis te La Rochelle is beneden Vroeg-Renaissance, de middenverdieping Hoog-Renaissance en boven, de lucarnen en balustrade Barok.

Te Parijs bouwt Levau het Hötel Lambertde T horig ny, waaraan vooral de prachtige open trap aan den bof kant opvalt. Dit hötel is beroemd om de schitterende binnen-decoraties van Lesueur en Lebrun. Van

Fig. 843. Lodewijk XIV kastje met inlegwerk.

Sluiten