Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

afglijden te voorkomen. Aan de zoo vastgehouden tong oefent men rhythmisch trekkingen uit, ongeveer 15 a 20 per minuut, afgewisseld door verslappingen. Het is noodig bij de trekkingen de tong flink uit den mond te halen; daardoor werken zij ook op haar wortel. Natuurlijk moet ruwheid worden vermeden, terwijl men de bewerking gedurende 15 minuten voortzet.

Gewoonlijk volgt de ademhaling binnen 3 a 4 minuten, maar toch moet men blijven voortgaan. Tegelijkertijd past een helper dan een der andere methoden van kunstmatige ademhaling toe, terwijl nog anderen het Uchaam wrijven en de voeten borstelen, ten einde den bloedsomloop te herstellen. Dit houdt pas op, als de polslag en ademhaUng weer normaal is.

Volgens deze methode werken de rhythmische contracties van de tong op den nervus laryngeus superior (bovenste keelzenuw) als prikkel en hierdoor als reflex op het ademhalingscentrum in 't verlengde merg.

Begint de drenkeling na of onder de toepassing der kunstmatige ademhaling te braken, dan legge men direct het hoofd op zijde, opdat het braaksel gemakkelijk uit den mond kan vloeien. Men maakt dan vervolgens zijn mond schoon.

Het doen ruiken aan middelen, als eau de cologne e. m. a, het toedienen van huidprikkels, harttapotement enz., paart de redder aan de toepassing der kunstmatige ademhaling.

Sluiten