Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

het koude bad, wanneer ademhaling of hartslag niet normaal zijn. Heeft men voor het bad verhoogde ademhaling en versnelden polsslag, veroorzaakt door hard loopen, dan ontkleede men zich langzaam en ga niet te water alvorens geheel gekalmeerd te zijn.

6. Ontkleed zijnde, blijve men niet lang op de bassingangen staan of loopen. Niet-zwemmers loopen vlug het water in en dompelen het geheele lichaam onder. Zwemmers springen er direct in, bij voorkeur met' het hoofd omlaag gericht. Alleen zij, die spoedig hoofdpijn hebben, moeten vooraf voorhoofd en slaapstreek met koud water bevochtigen; het afkoelen van andere lichaamsdeelen, als armen, oksels, borst en rug, is voor pasbeginnenden noodig.

7. Wanneer men zwemt, ademe men regelmatig met gesloten mond. Zij, die nog niet kunnen zwemmen, moeten in het water zooveel mogelijk met armen en beenen beweging maken. (Zwembewegingen, loopen, plassen, enz.)

8. Naarmate het water kouder is, moet de duur van het bad verkort worden. Zelfs zij, die aan het koude water gewoon zijn, en ook geoefende zwemmers moeten zich bij een watertemperatuur van 60—65 gr. F. niet langer dan 3 a 4 minuten in het water ophouden. Overigens hangt de duur van het bad af van de mate van gehardheid en lichaamsgesteldheid der badenden.

9. Gevoelt men zich tijdens het bad onwel, begint men te rillen of te klappertanden, krijgt men hoofdpijn of duizelingen, dan verlate men onmiddellijk het bad. Een volgenden keer bade men dan iets korter.

10. Vóór het zwemmen neme men de koude douche niet lager van temperatuur dan het bassinwater; wel na het bad.

Sluiten