Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Het was het werk van den slagroeier, om aan den oever een soortgelijk knaapje op te duiken. De gevonden jongen was net half zoo groot als de roeiers; hij stuurde evenwel keurig en Minerva won in den eindstrijd het Wereldkampioenschap!

Een stuurman, die waagt, wint wel eens, doch verliest ook wel eens.

Twee keurige voorbeelden uit de geschiedenis:

1902. Frarikfatt a. Main. Vier ploegen lagen aan den start. Laga in het midden. De baan heeft een groote bocht en gebruik is in Duitschland niet zijn baan te houden als men vóór is, doch af te snijden. Laga roeide in de bocht vóór Sachsenhausen. De Duitsche stuurman commandeert voor Laga duidelijk hoorbaar: „Zum Anfahren los!" Ware Laga aangevaren, dan was zij gediskwalificeerd. Zij kon zich evenwel de Duitschers van het lijf houden en won den Germania-prijs!

1911. Amsterdam. Amstel en Laga. Amstel gaat onnoodig voor Laga roeien; Laga spurt en vaart met haar boot over den achtersteven van de Amstel-acht. De Amstel wordt gediskwalificeerd.

Een stuurman met durf en initiatief is echter van veel waarde; hij moet zijn ploeg op de juiste wijze weten aan te vuren, zonder zelf ooit zijn kalmte te verhezen.

Het roeien

5

Sluiten