Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

keeren dat ik door de Roode Zee gestoomd ben, heb ik het slechts ééns gezien.

Het was op een avond, de wateren waren bepaald rood en gaven daarbij nog een lichtenden gloed af.

De kleur wordt veroorzaakt door millioenen en millioenen microscopische roode diertjes, die, naar het schijnt, bij bijzondere gelegenheden naar boven komen en dan aan het water een roode kleur geven.

In normale toestanden is het water van de Roode Zee juist bijzonder kleurloos en helder, en- zeelieden vertellen mij dat als men over koraalriffen vaart, men op bijna ongelooflijke diepten de koralen op den bodem kan zien.

Doch hoe verleidelijk de kristallen wateren van de Roode Zee er ook uit mogen zien, voor den zwemmer zijn zij nog doodelijker dan het giftige grachtwater van onze hoofdstad, daar het er wemelt van haaien. Zij volgen het schip iu scholen en bijna overal ziet men hun puntige rugvin boven het water, uitsteken.

Op zeilschepen amuseert de bemanning zich vaak met op haaien te visschen. De vangst is niet moeielijk. Een stevig touw, een groote haak, een stuk spek, en de haaien vechten gewoonlijk met elkander om zich te laten vangen.

Het opensnijden van den gevangen haai moet bijzonder amusant zijn, daar een haai in zijn maag bijna evenveel wonderlijke en vreemdsoortige zaken verzamelt als een schooljongen in zijn broekzak.

Men beweert dat niets wat men in de Roode Zee over boord gooit, den bodem bereikt, daar de haaien

Sluiten