Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Maar behalve de oliphantjes, zijn er nog vele andere zaken. Gedreven koperwerk, schalen en vazen, prachtige zijden stoffen met echt oosterschen kleurenrijkdom, kunstig filigraanwerk in goud en zilver, sandelhouten doosjes, ingelegd en besneden zooals slechts Indiërs dit kunnen doen, enz. enz.

Op onzen terugweg gaan wij langs de kazerne waar de Britsche troepen gelegerd zijn, en daar in de brandende zon, terwijl het zoo heet is dat zelfs de muggen er van geeuwen, zijn de roodrokken druk bezig cricket te spelen.

Het is merkwaardig hoe de liefde voor „cricket" er bij het Engelsche ras inzit. Overal waar men maar een paar Britten samen krijgt, wordt het gespeeld, en hebben zij een landstreek geannexeerd, dan is hun eerste werk van vrede en beschaving, de halfnaakte wilden in de geheimen van dat edele spel in te wijden.

Zelfs heb ik gezien dat de kalme Chineezen cricket speelden en een bal naholden, alsof hun leven er van afhing, terwijl hun staart hen vroolijk achterna wapperde.

Zelfs spelen zij voetbal in de tropen bij een temperatuur zoo hoog, dat men zich het paradijs als een hollen ijsberg voorstelt, en voetbal is nu juist niet een van de kalmste spelletjes.

Een Franschman, die zag hoe men na een „scrim-

Sluiten