Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

tijd, waarop hij voor ieder de eerste pauze moet laten beginnen.

Maar ook alle afjakkering wordt door dit instrument met machinale nauwkeurigheid aan de kaak gesteld.

Tot nu toe is het instrument pasklaar gemaakt: op het aanvijlen en met spillen samenvoegen van gewone deurscharnieren, op een boormachine voor de schroevengaten in dezelfde scharnieren, voor de draaibank en twee stansen. Maar alles wijst erop dat de Arbeidskurvenklok voor alle werk kan gebruikt worden, dat dezelfde vergelijkbare kleine producten levert.

En dan belooft dit instrument een heerlijk middel te worden in de hand der arbeidsinspectie. Als zulke Kurvenklokken op alle mogelijke werkplaatsen worden voorgeschreven, kan de inspecteur van den arbei duit de graphieken van elke week, die dan natttttrlijk met de bemerkingen van den baas, in een gecontroleerd archief moeten worden bewaard, het individueele vermoeidheids- of afjakkeringsproces van eiken arbeider nauwkeurig aflezen.

In het belang eener gezonde sociale ontwikkeling van den fabrieksarbeid is het dus te hopen, dat de Arbeidskurvenklok weldra op allerlei andere bedrijven worde toegepast. Dan zal de naam van Poppelreuter boven dien van Taylor gezegend zijn bij de komende geslachten.

Naast deze directe" methodes, die eenvoudig stelselmatig voor de verschillende arbeidsphasen de kwali-

Sluiten