Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

XXIII

NA de eerste reden tot jalouzie verhardde en verstijfde Christy en zij nam een modus vivendi aan, waarin voor liefde en zachtheid geen plaats meer was. Niettemin voelde Magda zich hoe langer hoe meer tot Van Weele aangetrokken. Deze ging zijn weg, merkte Magda alleen van tijd tot tijd en was dan altijd aangenaam verrast en vreemd bewogen.

De flirt met Rosey Dolhain was de eerste—dan volgden ze elkaar op met angstwekkende snelheid.

Een Haagsche freule, die met haar koetsier wegliep en daarna de Parijsche lagere music-halls onveilig maakte, trok hem aan door haar groote handen en voeten en haar gewetenlooze wreedheid. Toen ze hem eens vertelde, dat, als haar pachters niet betaalden, ze daadwerkelijk het dak boven hun hoofd liet afbreken, vond hij dat „sublime de cruauté". Dan volgde een dienstmeisje van een vegetarisch restaurant, juffrouw Bertha, daarna een baronesje, een meisje van een zeepfabriek uit Delft.

Toen raakte Christy den tel kwijt en begon afschuw voor hem te voelen. Zij zocht haar troost in muziek en liet Van Weele zijn leven leven. Weken bleef hij weg, kwam dan ineens weer thuis, moe, down, ten prooi aan vreemde angsten. Dan

17 Magda.

Sluiten