Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Hazelworm.

Hazewind.

Hermelijn.

Hazelworm. De hazelworm behoort tot de familie der hagedissen, maar heelt geen pooten. Het dier beweegt' zich kruipend als de slangen. Het voedt zich met slakken, wormen, insecten en dergelijke kleinere dieren en komt in de

hoogere streken van ons land niet zeldzaam voor. Den winter brengt het door in gaten in den grond. Des zomers koestert het zich gaarne in de zon.

Hazewind. Een groote hond met slanken lichaamsbouw en hooge pooten. Het uiterlijk van het dier duidt, evenals de naam, aan dat het een snelle looper is. Vooral bij de lange jacht op hazen komt deze eigenschap het dier (en den jager) te pas. In vroegere tijden vooral werd de hazewind door de hoogere standen gehouden. Zelfs was het aan menschen van lageren stand verboden om windhonden te houden.

Hermelijn. Alweer een roofdier, dat behoort tot de familie van de marters en de bunzings. Het hermelijn is een vrij groot soort van deze. nvmilie en komt voornamelijk in het Noorden van Europa en Azië voor. Men maakt er veel jacht op om zijn kostbaren, sneeuwwitten péls, die dient tot voering van staatsiekleederen van vorsten en andere hooggeplaatsten.

Sluiten