Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Leeuw. De koning der dieren. De leeuw behoort tot de familie der katachtigen en is daarvan, de grootste soort. Hij woont in Afrika en in de warmere deelen van Azië. Bijna steeds leven de leeuwen in paren. Het mannetje is zoo lang als een os, maar niet zoo hoog; hij draagt lange meestal donkerbruin gekleurde manen. Hij bezit een geweldige kracht en velt met zijn machtigen voorpoot een krachtig man even gemakkelijk als de kat een muis vangt. Het wijfje heeft geen manen. De jongen van de leeuw noemt men welpen.

Leeuwerik. De leeuwerik is een van de meest geliefde zangvogels, die reeds in het vroegst van het voorjaar zich boven onze weilanden laat hooren. Op mooie zonnige lentedagen klinkt zijn welluidend gezang zoo krachtig en duidelijk, dat men het nog kan hooren, ook wanneer hij door de groote hoogte, waarop bij vliegt, niet meer voor het bloote oog zichtbaar is.

Lievenheersbeestje. Een klein, aardig, rond kevertje met gekleurde schilden, waarop zwarte stipjes voorkomen. Het diertje kan vrij goed vliegen. Het is een nuttig insect, dat zich voédt met bladluizen. Over de geheele aarde onderscheidt men niet minder dan een 1000tal soorten onder de familie, waartoe dit schildvleugelig diertje behoort.

Leeuw.

Leeuwerik.

Lievenheersbeestje.

Sluiten