Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Twee kopjes aardbeien (of een kopje vol aardbeien gelei). De vruchten worden gewasschen, van de steeltjes ontdaan - een tiental vruchtjes houdt men afzonderlijk — daarna met vier kopjes water opgekookt. Men doet hierbij een paar lepels suiker, waarna men alles zift. Verder neme men 1 lepel aardappelmeel, menge dit aan met een weinig water en roere dit door de gezifte aardbeiensaus. Is alles nu gebonden, dan doet men er de tien afzonderlijk gehouden vruchtjes in en de saus is voor gebruik gereed.

N.B. Als deze saus te zoet wordt bevonden, kan men er, naar verkieging rhabarbersap of bessensap door roeren.

Zooals van deze vruchten of van hare jam, kan men van alle andere jams ook zoete sausen maken, als

84. Bessensaus.

85. Abrikozensaus.

86. Pruimensaus.

87. Kersensaus.

88. Appelsaus.

89. Zoete Tomatensaus.

Vier of vijf tomaten, 3 of meer lepels suiker, een mespunt zout, een kopje vol bessensap of rhabarbersap, water, 1 lepel aardappelmeel.

Sluiten