Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

2050/3. Mat, als voren, doch het vlechtpatroon bestaat uit achthoeken, afwiswisselend gevuld mét kleine ruitjes of met achtpuntige sterren met ruitvormige kern. In het midden van den rand der korte zijden een patroon van met concentrische vierhoeken gevulde kwadraten. De hoeken als voren. Gorontalo.

L. 92, br. 70 cM.

2050/4. Als voren, doch van groene en roode reepen diagonaal gevlochten. Twee tegenover elkaar liggende hoeken groen en de beide andere rood. Het vlechtpatroon bestaat uit met acht vierkantjes gevulde achthoeken. Aan de korte zijden een met vierkantjes gevulde driehoek. De lange zijden rood en groen geblokt. Gorontalo.

L. 90, br. 49 cM.

43/41. Slaapmatje (amongo1), van pandan (biohoé) reepen diagonaal gevlochten in een patroon van ongekleurde, roode en zwarte ruiten. Daartusschen geblokte ruiten, waarvan sommige met roode of zwarte Andreaskruisen gevuld zijn. — Om de gekleurde reepen te verkrijgen kookt men den bast vooraf in de verfstof; de zwarte verf wordt verkregen uit eene plant, waloede genaamd, de roode uit de mangkoedoe (Morinda citrifolia*) en de gele van koenjit (Curcuma longa*). Gorontalo.

L. 194, br. 72 cM.

1647/1207. Ligmat (amongo), model, van een dubbele laag diagonaal gevlochten, ongekleurde pandan-bladreepen; de reepen van de onderste laag breeder dan van de bovenste; de matten met zelfkant, de randen aan elkaar genaaid. Op de bovenste laag is door overvlechting met roode of paarse reepen een patroon gevormd: drie concentrische randen van ruitjes en daartusschen een geblokte paarse, roode en ongekleurde zigzaglijn en eene dubbele rij paarse ruitjes. Limbotto (Gorontalo).

L. 77, br. 38 cM.

1647/1209. Zitmatje, van diagonaal gevlochten (één op, één neer) roode en ongekleurde lofoto*)-reepen (eene grassoort); aan de korte einden de reepen omgevouwen, aan de lange zelfkant. Patroon: schuine banen, waarin vierkanten, door kruisjes afgewisseld in twee kleuren. Limbotto (Gorontalo).

L. 73, br. 32 cM.

1647/1130. Stoelmat, van diagonaal gevlochten silar (Corypha umbraculifera)bladreepen, twee hoeken afgesneden, alle randen met zelfkant. De reepen meerendeels ongekleurd, enkele rood, grijs of zwart met een patroon van elkaar kruisende, breede en smalle geblokte banen. Op de aldus gevormde ongekleurde vierkanten zijn door overvlechting figuren gevormd: op de eene zijde groote en kleine kruisen of in een kruis geplaatste vierkanten en in een hoek de letters M L, op de andere zijde de letters M.LOING. Tondano.

L. 42, br. 47 cM.

1647/1210. Zitmat (amongo), model, diagonaal gevlochten van tiohoes)-reepen. De reepen groen en oranje, in schuine banen met een patroon van oranje rechthoeken en vierkanten binnen geblokte, elkaar loodrecht kruisende strepen. Limbotto (Gorontalo).

L. 60,5, br. 32 cM.

1) Jasper, Vlechtwerk, 119.

2) db Clercq, n° 2340.

3) db Clercq, n° 945.

4) Jasper, Vlechtwerk, 36.

5) jasper, Vlechtwerk, 36.

Sluiten