Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

776/14—16. Volledig kostuum van een danser (dangita1), zooals bij feestelijke gelegenheden wordt gedragen, bestaande uit:

14. Hoofdtooisel (tamada), van mijterachtigen vorm, zonder bol. Van rood katoen, met wit katoen gevoerd en tegen rotanhoepels bevestigd. De buitenzijde met loovertjes en 'galon van overdwars en zigzagvormig loopende zilverdraden versierd. De voorzijde hoog oploopend en in het midden met een rechtopstaande, groote pluim van witte en enkele groenachtige vederen; aan weerszijden eene, op den eersten der zes groote tanden, waarin het lagere achtergedeelte is verdeeld, gestoken pluim van witte vederen. H. van voren 24, achter 13,5, dm. 19,5 cM.

15a. Baadje (boö), van wit katoen, met lange mouwen, aan wier uiteinden twee strooken rood katoen op een onderlingen afstand van 14 cM. bij wijze van manchetten zijn vastgenaaid. L. 73,5, br. over de schouders 64,5, 1. mouwen 47 cM.

15b. Rok (bide), van wit katoen, op welks benedenhelft vier strooken netachtig, met rood katoen onderlegd zilvergalon overdwars, op regelmatige onderlinge afstanden zijn vastgenaaid. L. 63, omtrek aan den onderrand 148 cM.

15c. Broek, van wit katoen, de pijpen met eene breede strook rood katoen omboord. L. 101, omtrek aan den gordel 102, idem aan het ondereinde der pijpen 35 cM.

i5d. Twee slendang's (plimomd), de eene oranje, netachtig geruit, met aan elkaar vastgenaaide lange kanten en met ingeweven sterren, overlangsche en overdwarse lijnen van zilverdraad versierd; de andere groen en met ingeweven overdwarse gouden draden versierd. Deze beide slendang's worden over de borst gekruist en daar vastgehouden door den buikband. L. 170 en 163, halve br. 15,5 en 16 cM.

15e. Buikband (etango), van rood flanel, gevoerd met ongebleekt katoen en versierd met netachtig zilvergalon. Aan het eene einde eene ovale, geelkoperen en aan de voorzijde met dun bladzilver bekleede sluitplaat, aan het andere een ijzeren sluithaak. Langs den omtrek der plaat aan de voorzijde ingegrifte, tandvormige ornamenten. L. 60,5, dm. sluitplaat 5,3 X 6,5 cM.

16. Schild (ronggo3), van ruw bewerkt hout, in het midden versmald, de beide einden even breed, de voorzijde in doorsnede dakvormig met hoogen middenrug, de achterzijde plat met uit hetzelfde stuk hout gesneden overlangsche greep, wier einden in het schild overgaan, met een rechthoekig gat voor de hand. L. 70, br. aan de beide einden n, in het midden 6,5 cM. Gorontalo. Zie plaat VIII, fig. 1 (776/14).

3. Spelen3).

43/47. Speelkaarten (karlos pototobild), een pak, nabootsing der Europeesche, doch de heeren zeer gestileerd, het gelaat in ineengekrulde spiralen opgelost. Uit de hand geteekend. Bolila, Gorontalo.

L. 7,3, br. 5,3 cM.

1) von Rosenberg, Reistogten, pl. I.

2) Bastian, Indonesiën, IV, pl. III, fig. 3.

3) Kaudern, / Celebes obygder, I, p. 42, bild 6: türning (dobbelspel), p. 96—97.

Sluiten