Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Alcoholbereiding uit Hout.

Volgens Simonsen behandelt men het zaagsel het best als volgt:

100 kg. zaagsel (waarvan men het watergehalte weet) worden in een autoclaaf met 400-500 liters water vermengd en zooveel zwavelzuur toegevoegd tot het vocht juist Vs p. c. zwavelzuur bevat; daarop kookt men in 15 min. tot op ioo° C., van ioo° tot 1730 C. in 30 min., houdt dezen druk 15 min. aan en blaast in 1 uur ledig.

De geïnverteerde vloeistof wordt tot op 0,2 c°m NaHO geneutraliseerd, daarna afgeperst en het vocht met ondergist in gisting gebracht. De gisting duur 3 a 5 dagen bij eene temp. van 250 C.; het rendement in alcohol per 100 kg. absoluut droge stof bedraagt circa 6,5 liters abs. alcohol. Uit 100 kg. zaagsel werden gemiddeld 22 kg. suiker verkregen, hetgeen overeenkomt met 45 0/o van de in het hout aanwezig zijnde celstof.

Als voedingsmiddel voor de gist, voegde Simonsen op 500 lit. vocht het volgende mengsel toe : '/s kgr. ammonnitraat ? ? ? ? (als men zoo iets schrijft, dan kan men met recht zeggen dat men van de practijk der gisting niet veel kent);'/» kgr. kaliumhydrosulfaat, '/» kgr. calciumphosphaat en 'A kgr. magnesiumsulfaat.

De bereiding van Koemis (Koumys), Képhir en Arkh.

Koumys is vergist merriemelk en wordt in Siberië en middenAzia bereid; képhir is vergist koemelk en wordt meest in den Caucasus bereid; Arkh is het alcoholisch distillaat uit het koemis.

Het képhir, en vooral het koemis, zijn zeer aangename en gezonde dranken. Tot hunne bereiding mengt men de versche melk met een in die oorden voorkomend ferment, laat bij 20 a 26° C. gisten onder dikwijls schudden, om het overtollig, vastgehouden koolzuur te verwijderen, daar dit anders de melk zou doen runnen. Het is nog beter indien men de melk eerst gedurende 10 min. bij ioo° Cels. kookt en ze dan, na afkoeling, met eene reincultuur van koumys- of van képhirferment int.

Het képhirferment bestaat uit kleine ovale gistcellen; ook vindt men in het gedroogde képhirferment, hetwelk men in den Caucasus in geelachtige, harde stukken verkoopt, bijzondere staafjens bacteriën. Na 3 a 4 dagen is de gisting afgeloopen. De eiwitstoffen van de melk zijn oplosbaar geworden en scheiden zich niet meer af. De merriemelk bevat 5,5 % en de koemelk 4,1 % melksuiker. Het vergiste koumys bevat gemiddeld 1,8 % en het képhir 1 % alcohol. Beide dranken houden veel koolzuur vast en zijn derhalve uitermate verfrisschend.

Sluiten