Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Thorr's gemalin was Sif, die beroemd was om haar schitterend haar. Uit boosheid had Loki eens al dat haar stilletjes afgesneden. Hierover was Thorr zoo verontwaardigd, dat hij dreigde hem te zullen vernietigen. Loki beloofde echter, dat hij door de dwergen van goud nieuw haar voor Sif zou laten maken, dat evenals echt haar op haar hoofd vast zou groeien. Dit gebeurde en bij die gelegenheid maakten de dwergen tevens het schip Skidbladnir en den beroemden speer van Odinn, Gungnir genaamd.

Niet van alle goden zijn zooveel avonturen bekend als van Thorr; toch waren er nog verscheiden andere, b.v. de dappere Tyr, de god van den oorlog en Aegir, die met zijn gemalin Ran over de zee heerschte. De wachter der goden was Heimdallr; hij woonde bij de brug Bifrost, den regenboog, die hemel en aarde verbond. Opdat hij goed de wacht kon houden, had hij minder slaap noodig dan een vogel en kon hij, zoowel 'snachts als overdag, honderd mijlen ver zien. Zijn gehoor was eveneens buitengewoon scherp : hij kon het gras op de aarde en de wol op de ruggen der schapen hooren groeien.

De dichtkunst had ook haar specialen god, Bragi, die gehuwd was met I d u n. Zij was in het bezit van de kostbare appels der jeugd, die ieder, die er van at, jong en mooi maakten. De goden mochten dagelijks van deze appels eten. Eenmaal scheelde het weinig, of ze waren door Loki's

Sluiten