Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

de endego, et refrescala menandola bene nello mastello et poi la lauarai con acqua fredda de fiume et puoi torcila a mano et poi mettila alla cauia et valla destendi al sole: Et nota che in questo colore la seda non va alluminada."

Vertaald luidt dit:

,,Zijde in blauwe kleur verven. Wasch eerst de zijde in koud rivierwater en wring ze vervolgens goed met de hand en verf ze in de bloem van indigo en bevochtig ze door ze goed in het verfbad te steken en dan zult gij ze wasschen met koud rivierwater, daarna wring ze met de hand uit en dan zet ze op de wrong en ga ze uitspreiden in de zon: En merkt op dat voor deze kleur de zijde niet gealuind wordt."

De indigo kwam destijds langs den landweg naar Italië uit Indië. Zoo komt in den Plictho een hoofdstuk voor getiteld: A tenger pelle in color turchino ouer biaueto. Hierin leest men o.a.

„piglia tre quarti de endego fino de bagad et falo ben tridare a modo de brasilio "

Dit beteekent in modern italiaansch: indaco baccadeo o di Bagdad. Ook Balducci Pegolotti (1766) noemt indigo: ,,endaco di Baldacca o Baldac, bestaande uit: „piccioli pezzolini nè troppo grossi nè troppo piccoli "

Heden ten dage spreekt men in Italië nog van „fior di latte letterlijk ,,bloem van melk . De beteekenis hiervan is „room , datgene wat bij de melk bovendrijft. Zoo vindt de uitdrukking „fior de endego haren oorsprong in de indigobereiding. In Indië werden de afgesneden bladeren en twijgen der indigoplant geplet en met water overgoten in een bak gedaan. Het warme klimaat veroorzaakte spoedig gisting. Er stegen gasbellen op en op de vloeistofoppervlakte vormde zich een blauw schuim, dat spoedig in een vlies overging. Dit was de splitsing van het glucoside indicaan in druivensuiker en indoxyl. Dit laatste werd aan de lucht tot indigo geoxydeerd. Gewoonlijk decanteert men in het begin der gisting de vloeistof van de plantendeelen in een ander vat. Door slaan en roeren met stokken of door raderen met schoepen voorzien, welke in de vloeistof rondraaien, wordt de oxydatie bevorderd. De blauwe verfstof zet zich als slik af. Hij werd dan van de oplossing gescheiden, uitgeperst, gedroogd en in stukken in den handel gebracht.

Sluiten