Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

om ons heendraaien, maar wij zullen nu hoop ik iets dergelijks binnen niet te lange tijd wel maken.

Wel zijn we bijna klaar met een paar nuttige dingen: Het is altijd moeilijk om kinderen belangstelling te geven voor sterrenkunde, omdat we maar zelden in staat zijn met hen naar de sterren te kijken. En vele kinderen hebben moeite zich te oriënteeren als ze alléén naar de sterrenhemel kijken. Wü hebben daarom een paar „s t e rrenbeeldenkastjes" gemaakt. Hierin kunnen kartons van ongeveer kwarto formaat gelegd worden, waarin gaatjes geprikt zijn volgens de figuren van bepaalde sterrenbeelden. In de bodem van elk kistje is een gat waarin een electrische zaklantaarn bevestigd is. Aldus maken we een nabootsing van het sterrenbeeld (met de naam in lichtende puntjes er bij) dat in de donkere nacht schijnen kan. Het kind kan nu de kaarten in een bepaalde volgorde leggen en steeds het eene sterrenbeeld uit het andere vinden: Groote Beer, Kleine Beer, Lier (met Wega), Auriga (met Capella) en zoo vervolgens.

Om de sterrenbeelden op die kartons zuiver te kunnen teekenen, hebben we een „sterrenteeke nkast je gemaakt, dat op een stevig statief draaibaar wordt opgesteld. We kijken dan door een klein gaatje als oculair en leggen op een glazen plaat, die op een afstand van 50 cm. achter het oculair ligt, door middel van kleine papieren ringetjes die we op het glas plakken, de plaatsen van de sterren vast, om ze daarna op karton te kunnen overbrengen.

Het spreekt van zelf, dat dit sterrenteekenkastje ook goede diensten zal kunnen bewijzen voor het nagaan van de baan van een planeet ten opzichte van het sterrenbeeld van de Zodiac waarin hij zich bevindt.