Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

En Bet schudde het hoofd, als hij er mee thuis kwam, en vroeg, wat hij zich op zijn oude dag wel verbeeldde.

Maar Kikkie hing ze bij de andere, en af en toe verkocht hij er een paar aan een „klerekoop”, als als het tegen de winter liep, verruilde hij er een stuk of drie tegen een jekker.

Kikkie kon alles gebruiken.

Daarom had hij met lede ogen de eerste kar van „Toevlucht voor Onbehuisden” zien rijden, want die nam ook alles aan, en hij vreesde de concurrentie. Maar de dienstmeisjes bij de brug gaven hem de voorkeur en alles „van waarde”, zoals oude kleren, schoenen, gebroken speelgoed, dat was voor hem, en inmaakbussen, papier, sigarenkistjes, dat ging in de mand voor „Toevlucht .

De dienstboden lieten hem ook nog al eens een stuiver verdienen met kleden kloppen, en daarom had hij onder zijn krukje altijd een zakje liggen met een mattenklopper en een schuier erin.

Bij drie klanten had hij Zaterdags maar aan te schellen; de kleedjes lagen al klaar en de stuiver ook. Ja, bij die grote lui daar viel nog al eens wat af! Daar had je mijnheer Salm! Een prachtig huis met een grote tuin er achter. Drie „booien” en een huisknecht, die altijd open deed. Je moest niet geloven, dat de parmantige knecht zijn hemden vuil zou maken aan een matje! Als er wat te doen was, gaf hij Kikkie een wenk, en dan moest die maken, dat hij in de steeg naast het huis bij de tuindeur kwam. Door die deur kwam Kikkie achter het huis, en dan moest hij messen slijpen, een nets schoonmaken, een zinkputje leegscheppen, en andere dergelijke karweitjes opknappen.

Daarbij was het hem wel eens in de gedachte gekomen, of de huisknecht zelf daarvan niet het een en ander moest doen, maar hij ontving er zijn geld voor, dus dat zou hem een zorg wezen. Hoe meer Jan — zo werd hij door de „booien” genoemd — hem wou opdragen, hoe liever. Kikkie durfde geen „Jan” tegen hem te zeggen; hij noemde hem altijd „mijnheer Bruins” en dat liet de deftige huisknecht zich ook stilletjes aanleunen. Die bezigheden aan het herenhuis hadden er een keer aanleiding toe gegeven, dat de ex-suikerbakker zich had laten vervoeren door hogere aspiraties.

Sluiten