Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

HET ZWEMONDERWIJS

Afb. ii. Het gespeel met een vlot. Sportfondsenbad,

Amsterdam.

spelen en waarbij iedere leiding ontbreekt.

Onder dit gespeel, wij zouden het kunnen noemen het ongeorganiseerde gespeel, verstaan wij het spelen met in het water drijvende voorwerpen, het krijgertje spelen, het opduiken van modder, het varen op balken, kortom alle spelletjes door de aan zijn lot overgelaten jeugd te spelen in allerlei ondiepe plassen en riviertjes.

Van deze aan zijn lot overgelaten jeugd, waarvan velen nooit in een zweminrichting komen en ook nooit eenige leiding bij het spelen en verdere oefeningen ontvangen, leert een groot deel zich zelf zwemmen.

Spelenderwijs leert deze jeugd de watervrees overwinnen. Spelenderwijs leeren zij den weerstand van het water aanvoelen en gaan zij zwembewegingen maken, waardoor zij zich zelf zwemmen leeren.

Deze jeugd overwint stoeiende en plassende de watervrees. Zij raken onder allerlei omstandigheden met het hoofd onder water, wennen aan een onderdompeling en zij hebben ondervonden, dat het niet zoo gemakkelijk is om iets van den bodem op te rapen, omdat het water tegenstand biedt. Deze jongens en meisjes weten, dat wanneer zij op een balk zitten, de balk vooruit gaat als zij met de handen het water naar achteren duwen. Zij

Sluiten