Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

gen? En wat praat jij van avonturier? 't Is een mensch, die vooruit wil in de wereld, precies als ik en.... lieelemaal niet zooals jij. Want jij wilt niet vooruit."

„Pas maar op, dat je niet wordt als de touwbaanders; die werken achteruit. Jij loopt dan maar weg, Cato, met jouw teekenaar."

Maar ze heeft dat laatste vermaan niet ganscli en al meer gehoord, want ze liep de werf nog eens op. Haar gang was, al sedert jaren, door de keet naar den uitslagvloer. Daar waren ze aan 't uitlijnen voor het motorschip Samenwerking van schipper Jakop Dorlas. Ze zag met welgevallen dat werk aan. In de ponserij gekomen, dacht ze ineens op een woord van Leendert Streefkerk, hij had dat gesproken vóór hij in dienst moest. Electrisch ponsen gaat driekeer zoo snel; wat het aan stroom kost, spaar je veel malen aan uurloonen uit. En haar antwoord was toen geweest, dat hun handponsen een kapitaal vertegenwoordigden. 't Is eenvoudiger, om van drevels op handponsen over te gaan, dan nieuwe machines te koopen, als de oude nog goed zijn voor 't bedrijf. Maar nu kwam ze voor een geheel nieuwe werf te staan, nieuwe inzichten, nieuwe gereedschappen. Toen kwam ze aan de kleine helling, waar een zeventigtons beurtschuitje met gasmotor lag. Zulk gepruts, van buurtscliippertjes die in zessen betalen, dat geloofde ze wel in de toekomst. Daar zit het zout in de pap niet aan, al ving het hier de onrendabele uren op.

En zoo keek zij alles nog eens goed af. Op helling III worden de wagens gesmeerd, want Borsten heeft eergisteren de komst van een groote Hagenaar gemeld. Het was dus nog naar een van haar eigen commando's dat voorbereidende werk. Maar wat zag ze daar? Een nieuw kuipje consistentvet in gebruik genomen, terwijl er nog een aangebroken in de loods staat. „Opmakers!" schreeuwt ze: „wie heeft order gegeven, om een nieuwe kuip vet aan te slaan?!"

Niemand weet het, niemand geeft antwoord. Daarom geeft ze zélf maar weer bescheid. „Er staat nog een kwarts-

Sluiten