Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

—■ De roodbonte moet nog gemolken; die melk venten we uit, zegt Ekke kort; — de rest is al aan de weg.

Tjalling kijkt neer langs zijn zondagse broek, de lakense jas.

Ekke beeft de blik gevolgd. Natuurlijk, zo kan men niet onder de koe. Hij maakt een achterwaartse beweging met 't hoofd.

—• Daar hangt wel een melkpak, zegt hij.

Tjalling neemt de bespatte broek en kiel van de spijker in het beschot en verkleedt zich weer in het achterhuis; hij plooit de trouwjas zorgzaam op de knopstoel, voor hij terugkeert naar de schuur. Een melkpak van Jarig? De kiel is hem te nauw; dat komt uit, Jarig is altijd magerder en kleiner geweest dan hij. Hij maakt de onderste en bovenste knopen met moeite dicht. De kiel van een dode. En plotseling schiet er weer iets kils in de vervagende stemming van zijn binnenste: vandaag wordt Jarig begraven.

Hij stapt op de stal — in de klompen van den dode, de gekramde, bijna vormloos gestoten klompen »—• en schuift onder het melkbeest. Een vertrouwde houding, het hoofd gedrukt tegen de warme bewogen buik van de koe. De zachte zoelte van de golvende flank, het ruisend ademhalen, dat door het hele lijf suist, de lauwe waseming omhullen hem troostend na de kilte van de dodenwacht en de verwilderde gedachten naast het lijk. Met rustige langzame gebaren melkt Tjalling Wychmans Wiarda, het geeft hem de zelfbeheersing terug, die hij zeer nodig hebben zal. Hij klopt het drachtige beest op de schonken, voor hij de stal weer afstapt, om de melk in de bus uit te gieten. ■—•

Ekke is naar buiten gegaan, om de lege kruiwagen van de weg terug te halen. Tjalling neemt een bezem en veegt de smalle bevuilde richel achter de dieren schoon. Met de riek duwt hij wat verspreid hooi samen voor het twenterbeest in de hoek. Het is een goed leven, het boerenleven, denkt Tjalling. Het maakt den mens stil en laat hem geduldig zijn, en gunt hem tijd, om na te denken over de wonderlijke dingen... Hij schrikt op, een hoofd kijkt om de deur naar het woonhuis. Regina.

Sluiten