Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

belangstellenden blik naar het speelgoed blijkt, dat hij terughoudend doet, omdat hij wil, dat we hem zullen smeeken alsjeblieft te gaan spelen. Als wij dit na een half uur nog niet gedaan hebben, vraagt hij onverschillig of hij een legkaart mag hebben. Dan past hij tot het einde van het uur lusteloos de stukjes aan elkaar.

2de, 3de en 4de behandelingsuur.

In deze uren is de lusteloosheid geheel verdwenen; zijn gezicht heeft de onkinderlijke uitdrukking verloren en hij speelt intensief steeds hetzelfde spel. Dit spel bestaat uit het aaneenbinden van een zoo lang mogelijke reeks wagens — hetgeen het grootste deel van deze uren in beslag neemt —, om er gedurende de laatste minuten mee rond te rijden. Dit rondrijden, waarbij de wagenreeks tusschen de pooten van stoelen en tafels geleid wordt, geschiedt zeer voorzichtig.

5de behandelingsuur.

Verloop: Sinds hij apart slaapt, wordt hij 's nachts niet meer wakker. Pavor nocturnus is niet meer voorgekomen. Hij heeft minder last van tics, masturbeert minder, is overdag rustiger en heeft uit zichzelf buiten gespeeld. Hij is echter boos, dat zijn broertje nog wel op de kamer van zijn ouders mag slapen. Daarom zal ook het broertje verhuizen.

Spel: Hij is geheel veranderd, ziet er niet meer zoo somber uit en begint dadelijk vol vuur te spelen. Hij laat alle wagens, treinen, autos en vliegmachines, na ze achter elkaar te hebben gebonden, rondrijden. Opvallend is, dat hij geen enkel stuk speelgoed bewondert, doch de gebreken ervan opsomt en aangeeft welke stukken speelgoed nog gekocht moeten worden. Alles, wat niet rijden kan, negeert hij. Hij is druk, vroolijk en zeer uitdagend, want hij wil zekerheid hebben, dat ik het meen, dat ik, wat hij ook doet, niet boos zal worden. Hij is daarom ruw met het speelgoed en onhebbelijk. Opeens stelt hij voor:

„Nou bent U moeder en ik ". Hij aarzelt verlegen.

„Ja, zeg het maar?" „ en ik vader! En nou moet je (mag

ik „je" tegen U zeggen?) alles doen wat ik tegen je zeg. Vooruit, pak die kar, zet die achter diè daar, als je het niet gauw doet,

Sluiten