Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

of glijdt het water, de lucht of de aarde er zodanig langs, dat er zo min mogelijk wervelingen kunnen ontstaan, die de snelheid zouden belemmeren. De zeeleeuw en zeehond nu stuiten bij hun bewegen door het water op heel weinig weerstand. Hun lichaam, dat aan een duikboot doet denken, is aan alle kanten glad. Alle robben hebben korte, dicht opeenstaande haren, een kegelvormige snoet en een van voren naar achteren geleidelijk afnemende lichaamsomvang. Door een onderhuidse vetlaag worden de alzijdige afronding en het drijfvermogen nog vergroot.

De ledematen van alle robben zijn tot vinnen vervormd. De achterwaarts gerichte houding der achterpoten, waarvan de platte zwemvoeten bij beweging met hun zoolvlakken tegen elkaar slaan, betekent eveneens een aangepast zijn aan het leven in het water. Ook is het vermogen om neusgaten en gehooropeningen te sluiten als zodanig te beschouwen.

Nu gaan wij ook bij hoefdieren eens op aangepast zijn aan het leven te water acht geven, om dan te ontdekken, wie bij hen als specialisten in aanmerking komen.

Onze Karbouw baadt en zwemt ’s zomers graag in zijn bad-bassin. Maar het Nijlpaard met zijn korte pootjes en gladde huid, zijn kop, waar neusgaten, ogen en oren bijna in

H De sprong van de rots

C. Rol

Sluiten