Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ontbeerlijk. De grill-oven (rooster), waarin door de groote hitte rondom het vleesch van buiten geroosterd wordt, maar inwendig rauw blijft, alsook de open vuren, zijn typisch Engelsch: de traditie, die vasthoudt aan de primitieve inrichting en gebruiken van het feodale familie-landgoed, waar het wild van de jacht wordt meegebracht voor den maaltijd, is eiken Engelschman

Bij het vleesch wordt soms een kruidensaus, b.v. van salie, venkel of kruizemunt gegeven, b.v. schapebout (leg of mutton) met kruizemunt- (mint-)saus. Het gebruikelijke vleesch is roastbeef, groot vleesch met den bout er aan. Restjes vleesch worden smakelijk verwerkt in een ragout of gehakt (mince), gebakken in een „bake-pan”, die een opstaanden rand heeft, waarop een

deegkorst wordt gelegd. ,

Zoowel bij vleeschgerechten als bij gebak wordt veel niervet (suet) gebruikt. Aan het Kerstmaal eet iedereen gans of kalkoen en plumpudding (den laatste kan men tegenwoordig ook al kant en klaar

verpakt in den winkel koopen).

De groente wordt steeds op dezelfde manier bereid: rd. eenvoudig in water gaargekookt en, na uitgelekt te ziin, op tafel gebracht, waar men ze op het bord met zout of een der bekende pittige, klaargekochte sausen, zooals Worcestersauce, eenigen smaak tracht te geven. Van deze sausen en specerijen, zooals peper, mosterd, enz. legt men een hoeveelheid op den rand yan het bord en elk maakt zoodoende zijn portie „op eigen

Aan het uiterlijk der spijzen wordt echter veel zorg besteed, evenals aan het tafeldekken en -dienen.

De smakelijkste maaltijd is tea. Men gebruikt bij de thee brood en marmelade en allerlei soorten lekkere

Sluiten